آموزش برش پارچه خیاطی با مهمترین نکات

بسیاری از افرادی که برای یادگیری خیاطی و دوخت لباس اقدام می‌کنند، باید تمامی مواردی که می‌تواند منجر به دوخت یک لباس شیک با تنخور زیبا شود را یاد بگیرند. برش پارچه خیاطی یکی از مهمترین مراحلی است که داوطلبان در عرصه آموزش خیاطی می‌بینند. چون با توجه به تعدد جنس و طرح پارچه و همچنین تنوع مدل‌های البسه، لازم است نحوه برش اصولی هر یک از پارچه‌ها یاد گرفته شود تا دوختی باکیفیت و عالی به دست آید. آکادمی خیاطی شوکت در این مقاله، نحوه برش پارچه خیاطی را در نوع اصولی آموزش می‌دهد.

اهمیت برش پارچه در دوخت

پارچه‌هایی که برای دوخت لباس استفاده می‌شوند، دارای طول و عرض مشخصی هستند. تارو پود این پارچه‌ها، تأثیر بسیار زیادی در ایستایی البسه موردنظر دارند. راستای پارچه منطبق با طول پارچه (تار) می‌باشد که الگو‌ها براساس راستای پارچه، روی آن چیده شده و برش می‌خورند.

اگر راستای الگو با راستای پارچه در یک جهت نباشد، طبیعتا باعث کج شدن لباس در روی تن می‌شود و ایستایی آن را زیر سؤال می‌برد. برخی از اوقات، لباس در قسمت یقه و برش‌های خاص باید دارای ریزش باشد، در این حالت الگوی لباس باید در قسمت اریب پارچه قرار بگیرد تا ریزش دلخواه را برای قسمت موردنظر به وجود آورد.

پارچه‌هایی که دارای کشسانی هستند نیز در مرحله برش، به دقت بسیار زیادی نیاز دارند. چون هر پارچه کشی با توجه به نوع تاروپودی که دارا است، میزان کشسانی متفاوتی از طول و عرض را دارد. بنابراین توجه به میزان کشسانی طولی یا عرضی پارچه و برش آن، تأثیر بسیار زیادی در خوش دوخت شدن لباس موردنظر دارد.

ارتباط با آکادمی شوکت
برای اطلاعات بیشتر از دروه ها با ما در ارتباط باشید

در هنگام تماس اطلاع دهید که از طرف سایت تماس گرفته اید

ابزار‌های موردنیاز برای برش پارچه خیاطی

بعد از تکمیل مرحله الگوکشی، نوبت به برش الگو روی پارچه می‌رسد. در این مرحله، خیاط باید ابزار و لوازم موردنیاز برای برش پارچه خیاطی را در دسترس داشته باشد تا بتواند این مرحله را با رعایت فوت و فن انواع برش پارچه، به راحتی پشت سر بگذارد. ابزار‌های برش، تأثیر بسیاری در کیفیت برش پارچه دارند که در ادامه مهمترین آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

  • میز برش

یکی از مهمترین لوازم برای برش پارچه، میز برش است. میز برش در جنس چوبی با سطح صاف می‌باشد که ابعاد متغیری دارد. پارچه روی این میز به راحتی و صاف پهن می‌شود و امکان قرارگیری الگو را در روی پارچه راحت می‌سازد.

  • قیچی خیاطی

این ابزار، اولین ابزار مصرفی در برش پارچه است که در مدل‌های مختلفی در نوع دستی و برقی عرضه می‌شود. قیچی خیاطی هرچقدر دارای لبه تیزتری باشد به همان اندازه در برش دقیق و بدون لاخوردگی پارچه تأثیر می‌گذارد.

  • خط کش

برای اینکه راستای الگو‌ها با راستای پارچه منطبق باشند لازم است که از خط کش استفاده شود. خط کش‌ها از ۲۰ سانتیمتر تا ۶۰ سانتی‌متر متغیر هستند. خط کش‌های دارای زاویه قائم، می‌تواند در برش پارچه بسیار کاربردی باشند.

  • متر خیاطی

متر پارچه‌ای برای تعیین جای دوخت مناسب روی پارچه مورد استفاده قرار می‌گیرد و همچنین با این ابزار، می‌توان در هر قسمت از پارچه، راستای آن را با اندازه گرفتن از لبه ترکی به دست آورد.

  • سوزن ته گرد یا وزنه

برای ثابت نگه داشتن الگو روی پارچه و فیکس کردن آن از سوزن ته‌گرد استفاده می‌شود اما برای پارچه‌های ضخیم و یا خیلی لطیف که رد سوزن روی آن باقی می‌ماند می‌توان از وزنه‌های خیاطی استفاده کرد.

  • صابون خیاطی

برای دورگیری الگو روی پارچه و علامت زدن نقاط مهم الگو روی آن، باید از صابون خیاطی استفاده کرد که می‌توان به جای صابون از خودکار‌های حرارتی نیز استفاده نمود که با حرارت اتو، به راحتی از بین ‌می‌روند.

نحوه صحیح برش پارچه

نحوه صحیح برش پارچه

برای اینکه الگوی موردنظر را روی پارچه برش بزنید لازم است که یک سری نکات مهم را رعایت کنید تا از روش آسان برای برش مستقیم پارچه استفاده کنید و در زمان دوخت، به مشکل خاصی برنخورید.

  • ابتدا باید پارچه را به‌صورت دولایه روی میز برش پهن کنید.
  • الگو‌ها را با توجه به راستایی که دارند، در جهت راستای پارچه قرار دهید.
  • الگویی مانند الگوی یقه دراپه و… را در راستای اریب پارچه قرار دهید.
  • حتماً از سوزن ته گرد و یا وزنه برای فیکس کردن الگو روی پارچه استفاده کنید.
  • الگو‌های لباس را در یک جهت روی پارچه قرار دهید و به هیچ عنوان حتی یک تکه از الگو‌ها برعکس قرار نگیرد، چون با توجه به خواب پارچه، ممکن است بعد از دوخت، لباس سایه روشن داشته باشد.
  • حتماً دور تا دور الگو را یک الی یک و نیم سانت جای دوخت بگذارید. در صورت تمایل می‌توانید در قسمت پهلو جای دوخت دو سانتی‌متری لحاظ کنید تا در صورت تنگ شدن، از جای دوخت اضافه برای گشاد کردن آن استفاده کنید.
  • اگر مبتدی هستید و یا از پارچه لخت و ریزشی و خاص استفاده می‌کنید حتماً با خودکار حرارتی یا صابون خیاطی، دور تا دور الگو را علامت‌گذاری کنید تا در زمان دوخت، خط دوخت را فراموش نکنید.
  • حتماً چرت‌هایی را برای علامت‌گذاری خط کمر، خط باسن، خط سینه، وسط آستین و… روی پارچه بزنید تا دوخت راحت‌تری را داشته باشید.

 

فوت و فن برش انواع پارچه

نکات مهمی برای برش پارچه خیاطی وجود دارد که باید در کنار اجرای مراحل اصلی برش مورد توجه افراد قرار بگیرند.

  • به هیچ عنوان از قیچی که برای برش کاغذ الگو استفاده می‌کنید، برای برش پارچه استفاده نکنید.
  • قبل ار برش پارچه، ابتدا آن را با حرارت ملایم اتو کنید تا تمام چروک و خطوط اصلی روی پارچه صاف شوند. در این صورت اتو رفتی پارچه نیز گرفته می‌شود.
  • در صورتی که پارچه موردنظر دارای آبرفت باشد باید آن را قبل از برش، با آب معمولی آبکشی کنید و بعد از خشک شدن و اتو کردن، اقدام به برش زدن نمایید. بیشتر پارچه‌ها دارای آبرفت می‌باشند که مهمترین آن‌ها پارچه کرپ، نخی، کتان و پشمی هستند.
  • در صورت استفاده از صابون برای علامت‌گذاری روی پارچه، اطمینان حاصل کنید که صابون بعد از پاک شدن، لکه روغنی روی پارچه به جا نگذارند. این کار را برای خودکار‌های حرارتی نیز انجام دهید.
  • حتماً قبل از قرار دادن الگو روی پارچه، به خواب پارچه دقت کنید و الگو‌ها را در جهت خواب پارچه روی آن بچینید تا بعد از برش و دوخت به مشکل نخورید.
  • حتماً به نوع طرح و گل روی پارچه دقت کنید و اگر می‌خواهید که طرح کامل پارچه در قسمت خاصی از لباس قرار بگیرد، الگوی آن قسمت از لباس را طوری روی پارچه تنظیم کنید که طرح کامل پارچه را دربر بگیرد.
  • از گذاشتن الگو‌ها به‌صورت برعکس جهت صرفه‌جویی در پارچه جدا خودداری کنید و همه الگو‌ها در یک راستا با فاصله معینی برای جای دوخت قرار دهید. این کار برای برش پارچه ابروبادی الزامی نیست.

اگر پارچه را بیراه ببریم چه می‌شود؟

بسیاری از خیاط‌ها در شناخت تار و پود پارچه مشکل دارند و در زمان برش پارچه دچار چالش هستند که ترکی پارچه طول است یا عرض؟

طول پارچه همواره حکم راستای پارچه را دارد. در طول پارچه، تار‌ها قرار گرفته‌اند و در عرض پارچه، پود‌ها می‌باشند. بنابراین برای اینکه راه پارچه را شناسایی کنید باید آن را به طول روی میز برش قرار دهید. ترکی پارچه نیز در لبه طول پارچه قرار گرفته است که می‌تواند حکم خط راستای شما در هنگام پهن کردن الگو روی پارچه داشته باشد. اگر الگو را در قسمت عرض یا همان بی‌راه پارچه قرار دهید احتمال اینکه سایه روشن در لباس ایجاد شود و لباس از کشسانی غیرعادی برخوردار شود وجود دارد. چون قسمت بی‌راه پارچه، با راه پارچه، از نظر خواب و رنگ اختلاف دارد و همچنین کشسانی بیشتری نسبت به عرض پارچه دارا می‌باشد.

برش پارچه از روی لباس

برای اینکه از روی یک لباس، بخواهیم برش پارچه انجام دهیم نیاز است که نکاتی را درنظر بگیریم. طبیعتا گذاشتن لباس روی پارچه و بریدن آن کار سختی است. اما می‌توان با استفاده از یک نایلون، این کار را تا حدودی تمیز انجام داد. ابتدا قسمت موردنظر لباس را روی میز برش صاف پهن کنید و نایلون را روی لباس بگذارید و با استفاده از یک ماژیک، دور تا دور لباس را روی نایلون علامت بگذارید. در این صورت الگوی نایلونی شما آماده است که می‌توانید با گذاشتن روی پارچه، برش را انجام دهید. در این مرحله حتماً توجه زیادی به برش پارچه از عرض یا طول داشته باشید.

سخن نهایی

یکی از مهمترین مراحل دوخت البسه، برش پارچه می‌باشد که نیاز است تا آموزش برش پارچه خیاطی به‌صورت اصولی و با نکات جامع برای هنرجویان ارائه شود. در این مقاله شما را با انواع فوت و فن برش آشنا کردیم. در صورتی که تمایل دارید از آموزش‌های حرفه‌ای و ویژه دوره‌های آموزشی آکادمی خیاطی شوکت استفاده کنید و تبدیل به یک خیاط حرفه‌ای شوید، با مشاوران آموزشگاه در تماس باشید.

ارتباط با آکادمی شوکت
برای اطلاعات بیشتر از دروه ها با ما در ارتباط باشید

در هنگام تماس اطلاع دهید که از طرف سایت تماس گرفته اید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *