آشنایی با انواع سوزن خیاطی

سوزن‌ها جایگاه بسیار مهمی در حوزه خیاطی دارند و به دو دسته اصلی سوزن دستی و سوزن ماشینی تقسیم می‌شوند. برای دوخت البسه و کارهای تزیینی مانند گلدوزی طبیعتا به سوزن مناسبی نیاز می‌باشد که انتخاب سوزن مناسب برای دوخت، براساس شناخت کامل آن‌ها صورت می‌گیرد. آشنایی با انواع سوزن خیاطی در این مقاله، شما را در آموزش دوره خیاطی موفق‌تر می‌سازد.

شناخت انواع سوزن چرخ خیاطی

سوزن‌هایی که برای خیاطی مورد استفاده قرار می‌گیرند از نظر طرح و شکل، ساختار و همچنین کاربرد به چند دسته مختلف تقسیم می‌شوند. اما تمامی این سوزن‌ها از نظر نوع مصرف به دو دسته دستی و ماشینی تقسیم می‌گردند. سوزن‌های دستی برای استفاده با دست طراحی و ساخته شده‌اند که می‌توانند کاربرد مختلفی مانند گلدوزی، لحاف دوزی و… داشته باشند. سوزن‌های ماشینی روی چرخ خیاطی‌های صنعتی و خانگی نصب می‌شوند و طبیعتا براساس کاربرد، در چندین نوع مختلف تولید می‌گردند.

ارتباط با آکادمی شوکت
برای اطلاعات بیشتر از دروه ها با ما در ارتباط باشید

در هنگام تماس اطلاع دهید که از طرف سایت تماس گرفته اید

بیشتر بخوانید: معرفی مراحل آموزش خیاطی

انواع سوزن دستی

سوزن‌های دستی از متریال فلزی، فولاد و یا پلاستیک به تولید می‌رسند و عموماً در سایز‌بندی ۱ تا ۱۰ طراحی می‌شوند. هر سایز از انواع سوزن خیاطی دستی برای کاربرد در یک فعالیت خاص تولید شده است که به همین منظور شناخت انواع آن‌ها اهمیت زیادی دارد.

سوزن جوالدوز

این نوع سوزن، از بزرگترین و ضخیم‌ترین سوزن‌های جهان می‌باشد که با داشتن سوراخ بزرگ در ته آن، امکان استفاده از نخ‌های پلاستیکی قطور و…. را فراهم می‌کند. از این نوع سوزن برای دوخت سر و ته گونی‌های ضخیم استفاده می‌شود که بتوان با استفاده از دست، بخیه‌های محکم برای بستن سر و ته گونی‌ها انجام داد.

سوزن لحاف دوزی

از بزرگترین و ضخیم‌ترین سوزن‌های موجود در بازار، می‌توان به سوزن لحاف دوزی اشاره کرد که عموماً در سایز ۸ و ۱۰ مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع سوزن برای دوخت انواع لحاف به کار می‌رود و با داشتن طول بلند، ضخامت لحاف را پوشش دهد و امکان بخیه زدن در زیر و روی لحاف را ایجاد نماید.

سوزن بلند

این نوع سوزن، دارای طول بلندتری نسبت به سوزن‌های دستی معمولی دارد و عموماً از نوک گردی نیز بهره می‌برد. این محصول در طول ۴ تا ۱۰ سانتی‌متر برای دوخت انواع گلدوزی‌های دستی و کوبلن استفاده می‌شود.

سوزن کوتاه

این محصول نوع کوتاه‌تر سوزن قبلی می‌باشد که بیشتر برای دوخت دستی پارچه‌های ضخیم، لحاف نازک و همچنین کوک لباس با دست به کار می‌رود که عموماً در طول ۲ الی ۳ سانتی‌متر عرضه می‌شود.

سوزن گلدوزی

افرادی که به صورت حرفه‌ای به فعالیت گلدوزی با دست مشغول هستند باید سوزن مخصوص گلدوزی را تهیه کنند که از سری گردی برخوردار است و می‌تواند به راحتی امکان ورود و خروج سوزن به پارچه را به وجود آورد.

سوزن روبان دوزی

این محصول نیز به‌صورت اختصاصی برای روبان دوزی ساخته شده است که با داشتن سوراخ پهن و بزرگ در انتهای آن، امکان نخ کردن انواع روبان را برای این حرفه ایجاد می‌کند. سوزن کوبلن دوزی در دو نوع ساده و قاشقی عرضه می‌شود که طبیعتا هر دوی آن‌ها برای روبان دوزی با تکنیک‌های مختلف استفاده می‌گردند.

سوزن منجوق دوزی

این سوزن از باریک‌ترین سوزن‌های دستی به شمار می‌رود که طول بلندی نسبت به سوزن معمولی دستی دارد و عموماً ته سوزن به رنگ طلایی می‌باشد. سوراخ این محصول، فوق‌العاده ریز طراحی شده است که بتواند از داخل ریزترین منجوق‌ها نیز رد شود و منجوق دوزی و ملیله دوزی را به راحتی امکان‌پذیر نماید.

سوزن پلاستیکی

این نوع سوزن، در اندازه بلند و طرح ضخیمی به تولید می‌رسد که برای دوخت لبه انواع پارچه‌های پشمی و بافتی استفاده می‌شود.

انواع سوزن چرخ خیاطی

سوزن‌هایی که برای نصب روی چرخ خیاطی تولید می‌شوند در سه دسته اصلی سوزن نازک، سوزن متوسط و سوزن ضخیم می‌باشند. کاربرد این سوزن‌ها نیز مانند ضخامت آن‌ها، برای پارچه‌های نازک تا ضخیم می‌باشد. لذا در استفاده از چرخ خیاطی و دوخت پارچه‌ها، باید تناسب بین سایز و ضخامت سوزن با پارچه انجام بگیرد. این کار می‌تواند بخیه‌ای محکم، بدون جاافتادگی و همچنین زیبا در دوخت ایجاد نماید.

سوزن‌های چرخ خیاطی صنعتی و خانگی برای تشخیص راحت‌تر از نظر ضخامت، شماره‌گذاری شده‌اند. شماره ۸ تا ۱۸ برای سوزن‌ها درنظر گرفته شده است که هر یک از شماره‌ها، دارای ضخامت معینی هستند. سوزن شماره ۸ تا ۱۲ برای دوخت پارچه‌های نازک و ظریف مانند انواع تور، حریر و ریون و ژرسه استفاده می‌شود تا بتواند با ورود به بافت پارچه، رد بزرگتری از سوزن را روی پارچه به جا نگذارد و به تاروپود آن صدمه‌ای نزند.

سوزن چرخ خیاطی شماره ۱۴ از پرکاربردترین سوزن‌های چرخ خیاطی خانگی و صنعتی می‌باشد که برای دوخت انواع پارچه با ضخامت متوسط استفاده می‌گردد. دوخت پارچه‌های کتان نخی، کرپ، ملحفه‌ای، مخمل و پشمی با این سایز از سوزن، به راحتی انجام می‌گیرد.

سوزن چرخ خیاطی شماره ۱۸ و ۱۶، برای دوخت پارچه‌های ضخیم استفاده می‌شود. پارچه‌هایی مانند جین، کشمیر، فوتر چرم و… که از ضخامت و استحکام بالایی برخوردار هستند با سوزن‌های ضخیم دوخته می‌شوند تا سوزن موردنظر بتواند در راستای دوخت سریع تحت فشار قرار نگرفته و نشکند.

انواع سوزن صنعتی

انواع سوزن صنعتی

سوزن‌هایی که برای دوخت با چرخ خیاطی استفاده می‌شوند، از نظر خانگی و صنعتی بودن چرخ موردنظر، دارای تفاوت آشکاری هستند. انواع سوزن چرخ خیاطی ژانومه، سوزن چرخ خیاطی قدیمی، سوزن چرخ خیاطی کاچیران و… که در دسته چرخ خیاطی‌های خانگی قرار دارند، در نوع سوزن HA هستند که از شماره‌های ۱۱ تا ۱۸ دسته‌بندی شده‌اند. به طور کلی سوزن چرخ خیاطی مارشال قدیمی و انواع چرخ خیاطی‌های خانگی جدید، در نوع HA می‌باشند. اما سوزن ماشین‌های صنعتی به قرار زیر هستند:

  • سوزن ماشین راسته دوز با عنوان DB در شماره ۹ تا ۲۰ طراحی شده است و از ته گرد و نوک تیز بهره می‌برد و برای نصب روی چرخ راسته دوز صنعتی استفاده می‌شود.
  • سوزن سردوز با عنوان DC که به سوزن چرخ زیگزاگ نیز معروف می‌باشد در شماره‌های ۱۱ تا ۲۲ طراحی شده است و از طول کوتاه‌تری نسبت به سوزن راسته دوز برخوردار است. این سوزن برای استفاده در انواع چرخ‌های زیگزاگ برای سردوزی پارچه استفاده می‌شود.
  • سوزن میاندوز با عنوان DV برای چرخ‌های میاندوز کارگاهی مناسب می‌باشد که از شماره ۱۱ تا ۲۴ به تولید می‌رسد. این سوزن برای دوخت میان دوز در تولید انواع لباس زیر، لباس‌های نخی و ویسکوز کاربرد دارد.
  • سوزن پس دوز که دارای سری کج می‌باشد برای نصب روی چرخ خیاطی‌های صنعتی جهت انجام پسدوزی استفاده می‌شوند.
  • سوزن ژرسه دوزی یا عنوان سوزن HA/DP که داری ته آبی رنگ است برای دوخت انواع ژرسه و ریون مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • سوزن سه گوش چرخ خیاطی که دارای نوک تیز و طرح منحصر به فردی است برای دوخت انواع پارچه‌های ضخیم از جمله چرم و جیر استفاده می‌شود.
  • سوزن دوقلو از به هم پیوستن دو عدد سوزن با فاصله‌ای معین تولید شده‌اند که همواره برای دوخت دوقلو در تولیدی انواع کاپشن، جین و… استفاده می‌شوند.

نکات مهم در انتخاب سوزن

در خرید انواع سوزن دستی و چرخ خیاطی لازم است که به سایز، نوع و همچنین اصل بودن سوزن دقت شود. در ادامه نکات جامعی از انتخاب اصولی سوزن را ارائه می‌کنیم که می‌تواند بهترین راهنمایی برای خرید این محصول باشد:

  • در انتخاب سوزن، ابتدا به نوع دستی یا ماشینی بودن آن دقت کنید.
  • اگر دارای چرخ خیاطی خانگی هستید، به هیچ عنوان سوزن چرخ خیاطی صنعتی یا راسته دوز را تهیه نکنید چون ممکن است کیفیت دوخت را پایین بیاورد.
  • همواره در خرید سوزن، به ضخامت پارچه مصرفی توجه کنید و با توجه به ضخامت آن، سوزنی با شماره مناسب انتخاب نمایید.
  • برای پارچه‌های لطیف و نازک، سوزن شماره ۱۱ و برای پارچه‌های معمولی ۱۴ مناسب است.
  • پارچه‌های پشمی با توجه به بافت شلی که دارند نباید با سوزن ۱۴ دوخته شوند و حتماً سوزن ۱۶ یا ۱۸ برای دوخت آن‌ها استفاده گردد.
  • برای دوخت پارچه‌های چرم و جیر، سوزن شماره ۱۶ یا ۱۸ و مخصوص چرم‌دوزی (سوزن سه گوش) استفاده شود.
  • دوخت پارچه‌های کشی با سوزن ته آبی، از ایجاد بخیه‌های در رفته در هنگام دوخت جلوگیری می‌کند.
  • در انتخاب سوزن برای چرخ سردوز و میان دوز، حتماً با توجه به ضخامت پارچه، شماره سوزن را انتخاب کنید تا دوخت یکسان و باکیفیتی به دست آید.
  • در انتخاب سوزن، به راهنمای سوزن چرخ خیاطی که در دفترچه چرخ خیاطی درج شده است توجه کنید و مطابق با توصیه‌های دفترچه، اقدام به خرید سوزن نمایید.
  • برای دوخت جادکمه، سوزن معمولی با شماره‌ای مناسب را انتخاب کنید.

سخن نهایی

در حرفه خیاطی، آشنایی کار با چرخ خیاطی اهمیت زیادی دارد که یکی از آیتم‌های این مبحث، شناخت انواع سوزن و استفاده مناسب از آن‌ها است. آکادمی خیاطی شوکت در این مقاله انواع سوزن خیاطی با کاربرد هر یک را معرفی نموده است. علاقه‌مندان به حرفه خیاطی با شرکت در دوره‌های آموزشی آکادمی خیاطی شوکت، می‌توانند با یادگیری تخصصی این حرفه، با انواع سوزن و کاربرد‌های آن نیز به طور کامل آشنا شوند.

ارتباط با آکادمی شوکت
برای اطلاعات بیشتر از دروه ها با ما در ارتباط باشید

در هنگام تماس اطلاع دهید که از طرف سایت تماس گرفته اید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *